Makaroni Goreng Keju

on Tuesday, April 9, 2013




Bahan-bahan:
250gm makaroni
3 camca besar minyak masak
1 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang
150 gm daging ayam dipotong dadu
1 1/2 camca teh kicap pekat
1 camca teh serbuk pati ayam
3 sudu makan tomato paste
1 sudu makan cili giling3 sudu makan mix veg
1 biji capsicum dipotong panjang
1 biji tomato dipotong panjang
50 gm mozzarella cheese
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Masak makaroni mengikut arahan pada pek.
2. Panaskan minyak, goreng bawang besar dan putih sehingga kekuningan.
3. Masukkan tomato paste, cili, kicap, serbuk pati ayam, dan sedikit air tumis hingga terbit bau.
4. Tambahkan daging ayam, mix veg dan biarkan selama 2 minit.
5. Masukkan mozzarella cheese, makaroni, capsicum dan tomato.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Tom Yam Ayam


Bahan-bahan:
Bahan A
500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya

Bahan B
100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)

Cara Memasak:
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendideh dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.

Resepi Ayam Penyet


 Bahan-bahan untuk ayam:
1 ekor ayam - potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)

Bahan-bahan dikisar:
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara menyediakan:
Masukkan kesemua bahan dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Bahan-bahan untuk sambal:
Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
2) Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
3) Masukkan ke dalam periuk dan panaskan. Masukkan gula merah dan gaul rata.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved