Resepi mee rebus

on Tuesday, March 5, 2013


Mee_kuah

Bahan-bahan ( 2-3 hidangan )

  • 2 biji ubi keledek (ubi kentang pun boleh)
  • 4 biji bawang merah -dikisar
  • 3 ulas bawang putih -dikisar
  • 1 1/2 sb cili boh
  • 2 sudu sos cili dan sos tomato
  • 3 sudu tomato sup atau puree
  • isi ayam/daging/udang
  • sayur - sawi dan kobis
  • garam cukup rasa
  • mee kuning
  • taugeh -dicelur
  • Telur rebus,daun bawang, limau nipis, bawang goreng - hiasan

Cara-cara

  1. Rebus ubi sampai empuk dan kisar. * kalau ada udang kering boleh dikisar sekali.
  2. Tumis bahan kisar sehingga wangi, masukkan cili boh, sos, dan puree tadi.
  3. Masukkan air, ubi kisar dan bahan2 lauk
  4. Masukkan sayur bila daging/ayam sudah empuk. Tambah garam sebagai perasa. Tutup api.
  5. Celur mee dan tuang kuah ke atasnya. Hidang bersama telur rebus, daun bawang, taugeh, dan bawang goreng.

Resepi Sarapan Pagi: Sosej digoreng bersama cili capsicum dan telur..


Sosej digoreng bersama cili capsicum dan telur..


BAHAN-BAHAN :

1 peket sosej keju
1/2 biji cili capsicum merah
1/2 biji cili capsicum hijau
5 biji telur ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

CARA MASAK :

Potong keju menjadi kepingan kecil . Bersih dan kupas semua bawang kemudian dicincang kecil . Potong semua cili capsicum menjadi ketulan kecil .

Panaskan 1 sudu besar butter dgn 1 sudu besar minyak sayur . Tumiskan semua bawang dan masak sampai bawang menjadi layu dan wangi . Terus masukkan cili capsicum dan kacau kemudian masukkan
semua sosej dan kacau semua bahan . Bila sosej dan masak boleh la masukkan semua telur bersama garam dan serbuk lada hitam secukup rasa . Kacau semua bahan dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur serta boleh la dihidang.

Cili capsicum yang sedang dimasak .


Proses masak sosej pula , bila dah masak baru la dimasukkan semua telur dan dikacau rata 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved