Resepi Bakso

on Tuesday, March 19, 2013




Bahan-bahan ( hidangan utk 8orang )

  • Mee siam
  • Kobis d ptg memanjang
  • Taugeh
  • Daun sup, bwg goreng
  • Kicap ABC (blh d dapati d hypermarket), sos tomato, sedikit cuka
  • *UTK MEAT BALL*
  • 500g daging cincang
  • 1sk serbuk lada putih
  • 1sk garam
  • 1sb tepung gandum
  • 1sb tepung sagu/jagung
  • 5 bj bwg kecik (d kisar halus)
  • 5 bj bwg putih (d kisar halus)
  • 1inci halia (d kisar halus) & 1/2 bj telur d pukul
  • <<< semua bhn diatas di gaul rata >>>
  • *BHN UTK SUP*
  • 5 bj bwg kecik ~ d kisar halus
  • 5 bj bwg putih ~ d kisar halus
  • 1 1/2 sb serbuk lada putih
  • 5ml air masak
  • 1 1/2 sb perencah daging ( sya x gune pn..)
  • 1 inci halia ~ d kisar halus
  • Garam
  • 1btg serai~d titik
  • Sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. **CARA BUAT SUP**
  2. Panaskn minyak + semua bhn kisar hingga naik bau
  3. + air masak + serai + perencah daging + garam + serbuk lada putih
  4. Sementara tunggu sup mendidih...sediakn utk nk buat Meat Ball.
  5. ***CARA BUAT MEAT BALL***
  6. Campurkn semua bhn2 meat ball
  7. Masukkan meat ball yg d bentukkan bulat pd sup yg telah mendidih.
  8. Angkat meat ball bila dah timbul.
  9. Buat meat ball smpi habis
  10. ***CARA MSK BAKSO***
  11. Ambil kuah sup d masukkn dlm kuali + kobis+ taugeh + mee siam + meat ball. Biarkn sekejap..
  12. Hidangkn mee dlm mangkuk d hias bsama daun sup, bwg goreng, tomato sos, kicap ABC, sedikit cuka & sambal lada kicap.
  13. Sedia utk d mkn..
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved