Bahan-bahan ( hidangan utk 8orang )
- Mee siam
- Kobis d ptg memanjang
- Taugeh
- Daun sup, bwg goreng
- Kicap ABC (blh d dapati d hypermarket), sos tomato, sedikit cuka
- *UTK MEAT BALL*
- 500g daging cincang
- 1sk serbuk lada putih
- 1sk garam
- 1sb tepung gandum
- 1sb tepung sagu/jagung
- 5 bj bwg kecik (d kisar halus)
- 5 bj bwg putih (d kisar halus)
- 1inci halia (d kisar halus) & 1/2 bj telur d pukul
- <<< semua bhn diatas di gaul rata >>>
- *BHN UTK SUP*
- 5 bj bwg kecik ~ d kisar halus
- 5 bj bwg putih ~ d kisar halus
- 1 1/2 sb serbuk lada putih
- 5ml air masak
- 1 1/2 sb perencah daging ( sya x gune pn..)
- 1 inci halia ~ d kisar halus
- Garam
- 1btg serai~d titik
- Sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
- **CARA BUAT SUP**
- Panaskn minyak + semua bhn kisar hingga naik bau
- + air masak + serai + perencah daging + garam + serbuk lada putih
- Sementara tunggu sup mendidih...sediakn utk nk buat Meat Ball.
- ***CARA BUAT MEAT BALL***
- Campurkn semua bhn2 meat ball
- Masukkan meat ball yg d bentukkan bulat pd sup yg telah mendidih.
- Angkat meat ball bila dah timbul.
- Buat meat ball smpi habis
- ***CARA MSK BAKSO***
- Ambil kuah sup d masukkn dlm kuali + kobis+ taugeh + mee siam + meat ball. Biarkn sekejap..
- Hidangkn mee dlm mangkuk d hias bsama daun sup, bwg goreng, tomato sos, kicap ABC, sedikit cuka & sambal lada kicap.
- Sedia utk d mkn..
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment