Ikan Sembilang Kuah Lada

on Saturday, March 23, 2013



Bahan-bahan : 
1/2 kg ikan sembilang 
1 sudu teh garam 
Minyak untuk menumis 
10 tangkai cili kering 
8 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 1/2 sudu besar ketumbar 
1 sudu teh jintan manis 
1 sudu teh lada hitam 
1 sudu teh serbuk kunyit 
4 sudu besar kerisik 
1 sudu besar asam jawa Adabi
375 ml air
Garam secukup rasa

Cara Memasak : 
1.Gaulkan ikan dengan garam dan perapkan selama 5 minit. 
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan giling sehingga wangi.
Masukkan kerisik dan goreng selama 2 minit di atas api yang sederhana.
3.Masukkan daging dan goreng selama beberapa minit. 
4.Masukkan asam jawa dan air. Biar mendidih. 
5.Masukkan ikan dan renehkan selama 8 hingga 10 minit. 
6.Masukkan garam secukup rasa 
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved