Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 300 g udang sederhana (lebih kurang 18-20 ekor)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 3 biji bawang putih (ditumbuk halus)
- 4 senduk cili kisar (cili kering yg diblend bersama bwg besar)
- 1 sudu kecil asam jawa ( tanpa biji ),dibancuh dgn sedikit air
- 1 biji kecil mangga muda-diparut
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Udang dibersihkan dan dibuang kepala.
- Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan kacau.biarkan sehingga cili sedikit garing dan naik minyak.
- Masukkan air asam jawa,gula dan garam.Jika tumisan terlampau kering,masukkan sedikit air lagi.
- Setelah tumisan mendidih,masukkan udang dan kacau.
- Biarkan seketika sehingga udang masak.Setelah udang masak,tutup api dan taburkan dgn parutan mangga muda.
- Gaulkan bila sedia utk dihidang.
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment