Sambal Tumis Udang & Mangga

on Thursday, March 21, 2013



Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 300 g udang sederhana (lebih kurang 18-20 ekor)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk halus)
  • 4 senduk cili kisar (cili kering yg diblend bersama bwg besar)
  • 1 sudu kecil asam jawa ( tanpa biji ),dibancuh dgn sedikit air
  • 1 biji kecil mangga muda-diparut
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Udang dibersihkan dan dibuang kepala.
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan kacau.biarkan sehingga cili sedikit garing dan naik minyak.
  4. Masukkan air asam jawa,gula dan garam.Jika tumisan terlampau kering,masukkan sedikit air lagi.
  5. Setelah tumisan mendidih,masukkan udang dan kacau.
  6. Biarkan seketika sehingga udang masak.Setelah udang masak,tutup api dan taburkan dgn parutan mangga muda.
  7. Gaulkan bila sedia utk dihidang.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved