Rendang Minang

on Sunday, March 24, 2013



Bahan-bahan

500gm daging/ campuran organ dalaman dan daging-di potong dadu bersaiz 1.5 cmx1.5cm
/2.0cmx2.0cm/mengikut besar yang disukai
1 1/2 biji santan pekat
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 genggam cili padi
5 tangkai cili kering
1 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang besar-dihiris
2 batang serai-diketuk
1/4 kecil sudu jintan manis 1/4 sudu kecil jantan putih
1/2 sudu ketumbar
1/2 biji kerisik/2 paket kecil kerisik
garam secukup rasa

Cara-cara penyediaan


  • Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas.
  • Campurkan semua bahan kecuali garm, kerisik dan santan kecut.
  • Kacau sehingga daging  dan sedikit kering.
  • Kemudian masukkan santan. Kacau sehingga santan pekat.
  • Masukkan kerisik dan garam. Kacau sehingga kering.
  • Angkat sedia untuk hidangan.

  • Ranking: 5

    { 0 comments... read them below or add one }

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     
    © Majalah Resepi All Rights Reserved