Kuih Bakar Pisang Pandan Bahan-bahan 200gm tepung gandum 100gm kelapa parut muda 5-6 biji pisang emas - leyek 100gm gula pasir 2 biji telur 3 sudu besar mentega cair 500ml santan / susu cair 6 helai daun pandan Pewarna hijau Hiasan : 4 biji pisang emas di dadu Acuan kemboja / serabai - di gris Cara-cara : 1. Kisar santan bersama daun pandan, kemudian tapis. 2. Satukan bersama bahan-bahan lain dan gaul hingga rata. Rehatkan selama 20 minit 3. Gris acuan dengan mentega, panaskan dahulu. 4. Tuang adunan hingga hampir penuh. Hias dengan taburan pisang dadu. 5. Bakar di atas api kecil dan tutup loyang dengan penutup sehingga masak.
Kuih Bakar Pisang Pandan / Bingka Pisang Pandan
|
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment