Bingka Kelapa Muda Kalakatar

on Wednesday, October 9, 2013



Bingka Kelapa Muda Kalakatar
Resipi :  Hajjah Kheiriah@RASA Mei 2013

Bahan-bahan
720ml air kelapa muda
240gm tepung gandum
50gm tepung beras - K1 tambah
200gm isi kelapa muda
150gm gula kastor
2 biji telur
secubit garam

Cara-cara :
1.  Pukul gula dan telur hingga kembang.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati.
2. Kemudian masukkan air kelapa sedikit demi sedikit bersama isinya dan gaul hingga rata.
3.  Masukkan ke dalam periuk non stick dan kacau atas api sederhana hingga pekat.
4.  Angkat dan masukkan ke dalam loyang pembakar yang di gris mentega.
5.  Bakar di dalam ketuhar menggunakan api atas dan bawah pada suhu 180C selama 30-35 minit atau hingga masak dan bahagian atas kuih sedikit keperangan.
6.  Biarkan betul-betul sejuk sebelum di potong.
Bingka Kelapa Muda Kalakatar

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved