Resepi Laksa

on Wednesday, February 27, 2013





Bahan-bahannya:www.familiazam.com
200 gm laksa
1/2 biji nanas
50 gm salad   
3 kuntum bunga kantan
1 biji bawang besar 
1 biji timun
1 biji limau kasturi 
2 biji telur rebus
www.familiazam.com
Bahan untuk kuah:
2 kg ikan parang - direbus
2 kuntum bunga kantan - dimayang 
150 gm bawang merah - dikisar
135 gm cili boh 
50 gm daun kesum
20 gm cili padi | dikisar 
15 gm belacan  
10 keping asam gelugur 
Garam secukup rasa
www.familiazam.com
Cara menyediakannya:
Asingkan antara tulang dan isi ikan yang telah direbus tadi.
Tapis isi ikan untuk mengelakkan dari tercampur tulang. 
Masukkan semua air rebusan ikan bersama-sama dengan bahan seperti daun kesum, bunga kantan, cili boh, belacan, cili padi, dan asam gelugur. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa. 
Pastikan kuah laksa tidak terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sedia dihidang.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved