Resepi : Ayam goreng kunyit

on Saturday, March 2, 2013





Gambar comel sket, pasal ambik pakai henfon and dah di instagram kan.



Mati la kena gelak, ayam goreng kunyit pun nak post resepi konot???
Lantak la kan... ni untuk rujukan aku jugak di masa hadapan, and sapa2 yang sudi nak rujuk :)



Bahan bahan yang aku guna:

Ayam satu peket yang mengandungi 6 ketul wings + drummet.
Bawang besar setengah biji, potong slice, tak tau camner nak describe. Ala potong je la sukati kau.

Bawang putih 3 ulas. Hiris nipis2.

Kacang panjang dlm 5-6 tangkai, potong pendek2 dlm 2 inci mcm tu. Wahhh siap kasik ukuran konot...

Carrot. Aku ada baby carrot dlm fridge so baby carrot it is. Aku pakai dlm 8-9 ketul mcm tu. Buang kulit luar dia and slice agak nipis sket lebih kurang mcm besar kacang panjang.

CILI PADI. Tapi jangan potong. Biar jek seketul2. Agar tak pedas dan anak2 boleh makan.
 Kau nak pedas kau cubit la cili padi tu masa makan nasi nanti. Sedap hoiiii! Berasap telinga!

Minyak (dlm 2-3 sudu nak tumis).

Garam

Kunyit (serbuk)

Pati ayam


Cara2 nak masak.

- Potong ayam. Patut potong ayam kecik2 lagi best. Tapi aku malas. Takat potong 2 jek, wing and  drummet. Basuh ayam. Lumur dgn garam + kunyit.

- Bakar ayam dlm oven (takkan bakar dlm peti ais kot) at 180 degrees for 30 minutes. 

- Sementara ayam di bakar, pegi la potong segala bawang and sayur.

- Panaskan minyak dalam kuali.

- Tumis bawang putih, bawang besar and cili padi sampai kekuningan and naik bau. (perghhh yo o o kau konot, padahal kau pun tak heran bau ke kuning ke.. podah!)

- Masukkan kacang panjang and carrot. 
- Masuk garam and pati ayam secukup rasa.
- Lepas ayam dah masak dlm oven, campur la skali ayam dgn sayur ni. Gaul2 kejap.

SIAP. Makan dgn nasi panas. Makan dgn cili padi tu.

Terangkat!!!

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved