Resipi Bolognese Lasagna

on Friday, September 20, 2013



Resipi Bolognese Lasagna pasti menjadi kegemaran keluarga sebagai menu minum petang.


Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 40 Minit
Keseluruhan: 55 Minit | Jumlah Hidangan: 6
 
Bahan-bahan:
6 Keping Kulit Lasagna 
3 Ulas Bawang Putih
3 Keping daging oblong Ramlee
1 Tin Prego traditional
4 Sudu Cili Kisar
Serbuk Oregano
Serbuk Italian Herbs
3 Sudu Tomato Puree
1 Cendawan Butang Dalam Tin.
3 Cawan Susu Segar
4 Sudu Besar Cream Cheesse

2 Sudu Majerin & 2 Sudu Tepung Gandum
Keju Mozarella
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:
Cara Membuat Sos Bolognese

1. Tumis Bawang putih, cili kisar, dan daging oblong yang dihancurkan. 
2. Masukkan Sos Spagetti Prego, Tambahkan 2 sudu tomato puree, serbuk lada hitam, garam & gula. masukkan juga serbuk oregano
    

Cara Membuat Sos Putih:
1. Panaskan majerin, tutup api, masukkan tepung gandum & gaulkan hingga rata & menjadi pes. 
2. Masukkan Susu segar, kacau hingga rata, hidupkan api dengan perlahan dan masukkan cream cheese. Kacau hingga pekat
    

1. Sediakan Loaf pan, Susun kulit lasagna, sos putih & sos bolognese, taburkan parutan keju mozarella & tutup semula dengan kepingan kulit yang kedua. ulang proses hingga penuh. 
2. Pastikan sos putih dalam keadaan panas dan menutupi keseluruhan lasagna.
3. Untuk Lapisan paling atas, taburkan keju mozarella dengan banyak. Ambil kepingan lasagna, masukkan dibahagian tepi (dinding loaf) bakar dalam oven 180c selama 40minit.
4. Keluarkan dari oven.. sejukkan dulu baru potong & hidangkan
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved