Resipi Kuih Lopes Sedap

on Tuesday, September 17, 2013


Sajian Hari Ini



ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Kuih Lopes sedap dan mudah. Kuih Lopes adalah makan tradisi melayu, menggunakan pandan asli untuk menaikkan aroma.
 

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit 
Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 4

Bahan-bahan:
3 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1/2 sudu teh garam

Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam
Daun pisang

Bahan untuk air gula:

Daun Pandan
Gula melaka

Air

Cara menyediakan:

1. Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi.
2. Panaskan pengukus, potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yang telah dimasak tadi, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit.
3. Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka.
        

Tips: Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yang ditegangkan. Selamat mencuba!

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved