Sajian Hari Ini |
ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Kuih Lopes sedap dan mudah. Kuih Lopes adalah makan tradisi melayu, menggunakan pandan asli untuk menaikkan aroma.
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 4 Bahan-bahan: 3 cawan beras pulut 2 cawan santan cair 1/2 cawan air pandan (dikisar) 1/2 sudu teh garam Beberapa titik pewarna hijau Kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam Daun pisang Bahan untuk air gula: Daun Pandan Gula melaka Air Cara menyediakan: 1. Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi. 2. Panaskan pengukus, potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yang telah dimasak tadi, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit. 3. Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka. Tips: Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yang ditegangkan. Selamat mencuba! |
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment