Resipi Membuat Cendol Pandan Sedap pasti menjadi kegemaran keluarga sebagai menu minum petang. Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 20 Minit Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 4-5 Orang Bahan-bahan: 1 cawan tepung beras 1 sudu tepung jagung 3 cawan air pandan Secubit garam 1 sudu kecil air kapur Sedikit perwarna hijau Cara menyediakan: 1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat. Kacau selalu supaya tidak hangit. 2. Sediakan bekas yang berisi air sejuk. 3. Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk. 4. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais. Cara membuat air cendol: 1. 1 cawan kacang merah rendam semalaman, selepas tu rebus hingga lembut dalam periuk tekanan 2. 1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (x perlu masak, cuma tambah ketulan ais supaya tahan lebih lama skit) 3. Air gula melaka campur gula merah dan masukan daun pandan(dimasak lama lebih kurang 1 jam) 4. Untuk melikatkan campur dgn sedikit bancuhan tepung jagung. |
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment