Dodol Labu / Koleh Labu

on Saturday, September 14, 2013




Dodol Labu / Koleh Labu
Sumber :  AlongRoz@Home Kreation
TQVM Along, dodol ni enak bangattt.. :D

Bahan-bahan
1 biji labu (2kg), buang kulit dan rebus
1 gelas tepung gandum - 1 cawan
4 sudu makan tepung pulut
1/2 gelas gula apong - K1 guna gula melaka 100gm
1/2kg kelapa - perah santannya - K1 guna 300ml santan pekat
gula secukup rasa (K1 guna 50gm)
1 sudu teh garam

Loyang 8x8 di alas daun pisang atau acuan silicon

Cara-cara :
1.  Lecek labu hingga halus, satukan dengan bahan-bahan yang lain dan gaul hingga sebati.
2.  Masukkan dalam periuk tembaga / heavy base pan dan kacau dengan api sederhana hingga pekat, berkilat dan tidak melekat di tepi periuk.
3.  Tuang ke dalam loyang dan biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
Dodol Labu / Koleh Labu

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved