Dodol Labu / Koleh Labu Sumber : AlongRoz@Home Kreation TQVM Along, dodol ni enak bangattt.. :D Bahan-bahan 1 biji labu (2kg), buang kulit dan rebus 1 gelas tepung gandum - 1 cawan 4 sudu makan tepung pulut 1/2 gelas gula apong - K1 guna gula melaka 100gm 1/2kg kelapa - perah santannya - K1 guna 300ml santan pekat gula secukup rasa (K1 guna 50gm) 1 sudu teh garam Loyang 8x8 di alas daun pisang atau acuan silicon Cara-cara : 1. Lecek labu hingga halus, satukan dengan bahan-bahan yang lain dan gaul hingga sebati. 2. Masukkan dalam periuk tembaga / heavy base pan dan kacau dengan api sederhana hingga pekat, berkilat dan tidak melekat di tepi periuk. 3. Tuang ke dalam loyang dan biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
Dodol Labu / Koleh Labu
|
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment