Resipi Talam Keladi ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu minum petang. Cubalah Resipi Masakan ini.. Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit 50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang Bahan-bahan: Untuk lapis bawah: 300 ml santan dari 150 gm kelapa parut Garam secukup rasa 65 gm tepung beras 1 tsp tepung gandum biasa 100 gm keladi, potong dadu & kukus separuh masak & lenyekkan sedikit 55 gm gula pasir Untuk lapisan atas: 100 ml santan dari 100 gm kelapa parut Garam secukup rasa 80 gm gula pasir 2 tbsp tepung beras 20 gm tepung jagung 1 biji telor, dipukul sedikit Sedikit pewarna unggu Cara menyediakan: 1. Campurkan semua adunan untuk lapisan bawah. 2. Panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letak loyang berukuran 8" bulat ber-griskan sedikit minyak. 3. Tuang adunan untuk lapisan bawah pada loyang tadi & kukus selama 10-15 minit. Lapisan atas: 1. Di mangkuk lain, campurkan santan, garam & gula hingga sebati. 2. Masukkan tepung beras & bahan-bahan lainnya. Gaul hingga sebati & tidak berbentil2; tapiskan. 3. Tuang adunan ini keatas lapisan bawah. 4. Tutup semula kukusan tadi & kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak. 5. Alihkan untuk disejukkan & potong. 6. Gunakan pisau plastik & sapu sedikit minyak untuk memotong supaya tidak melekat. |
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment