Resipi Sambal Ikan Bilis Petai

on Sunday, September 8, 2013




Resipi Sambal Ikan Bilis Petai ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu makanan tengahari. Cubalah Resipi Masakan ini.. 
 

Penyediaan: 25 Minit | Memasak: 30 Minit
Keseluruhan: 55 Minit | Jumlah Hidangan: 3
 

Bahan dikisar:
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar di belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak

Bahan-bahan lain:

1/2 senduk minyak (untuk tumis)
Bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (untuk tumis)
2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh) 

Petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
Ikan bilis 1 genggam
1 labu bawang besar hiris nipis bulat

Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak.. tumis bawang sampai naik kekuningan, masukkan bahan yang dikisar.. tumis sampai naik bau/pecah minyak..
2. Masukkan asam keping/jus asam jawa
3. Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula, last sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat..


Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Majalah Resepi All Rights Reserved