Resipi Sambal Ikan Bilis Petai ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu makanan tengahari. Cubalah Resipi Masakan ini.. Penyediaan: 25 Minit | Memasak: 30 Minit Keseluruhan: 55 Minit | Jumlah Hidangan: 3 Bahan dikisar: 10 tangkai cili kering 1 labu bawang besar di belah 4. 1/2 inci belacan 1 sudu minyak masak Bahan-bahan lain: 1/2 senduk minyak (untuk tumis) Bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (untuk tumis) 2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh) Petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2 Ikan bilis 1 genggam 1 labu bawang besar hiris nipis bulat Garam dan gula secukup rasa Cara menyediakan: 1. Panaskan minyak.. tumis bawang sampai naik kekuningan, masukkan bahan yang dikisar.. tumis sampai naik bau/pecah minyak.. 2. Masukkan asam keping/jus asam jawa 3. Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula, last sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat.. |
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment