Resipi Asam Pedas Pekat Kepala Ikan Kaloi ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu makanan tengahari. Cubalah Resipi Masakan ini.. Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit 50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 3-4 orang Bahan-bahan: 1 ekor kepala ikan kaloi Minyak masak untuk menumis 1 sudu besar asam jawa 2 cawan air 3 batang serai ~ diketuk 1 batang bunga kantan dipotong 2 Sedikit daun kesum Garam dan gula secukup rasa Bahan-bahan dikisar: 1 biji bawang besar 2 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 biji cili merah 25 biji cili kering ~ rendam & tos ½ inci belacan 1 inci kunyit hidup 1 inci halia 1 inci lengkuas Cara menyediakan: 1. Panaskan minyak kemudian tumiskan serai & bahan-bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak. 2. Masukkan air asam jawa, air dan biarkan mendidih. 3. Masukkan ikan & bunga kantan, daun kesum, dan garam, gula secukupnya. 4. Rasakan kuahnya.. jika dah okey.. bolehlah dihidangkan. |
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment